Her er Utah-monolitten!

Digital jakt etter løsninger og informasjon har vært en del av min jobb i mange år. Hvor vanskelig var det å finne Utah-monlitten ved hjelp av digitale oppslagsverk og søketjenester?

Vi i Artisa digger å løse problemer for våre samarbeidspartnere. Derfor er det vanskelig for oss å ikke havne i en kaffepausediskusjon om hvor den nå brått berømte Utah-monolitten befinner seg geografisk, og på hvilket tidspunkt ble den satt opp der ute “in the middle of fucking nowhere”.

Men med våre daglige digitale arbeidsverktøy, skal ikke noe sånt være et problem å finne svar på før kaffepausen er over. 

Monolitten trakk til seg en voldsom medieoppmerksomhet.

Så på ren refleks ble en Firefox fanesamling med søkesider for sosiale medier, bilde-exif/GPS/Google Earth åpnet på én mac og letingen etter svaret kunne starte.

SE HVA ARTIKKELEN DU NÅ LESER FØRTE MED SEG!

Det første veden hørte om monolitten var fra den lokale tv-stasjonen KSL TV som meldte at folk fra Utah Department of Public Safety 18. november hadde flydd i området med helikopter og funnet den fire-fem meter høye stålmonlitten. 

De hadde ingen anelse om når og hvordan den var havnet der og de ville heller ikke fortelle hvor i ødemarken de fant den. Det siste de ville, var å få en tilstrømming av folk til området de betegnet som farlig for ferdende folk. Faren blir ansett som stor, for at de som tar seg ut dit må hentes ut igjen av redningsmannskaper.

Men de postet bilder på Instagram.

Jeg oppdaget også at mange nettfora var blitt obs på mysteriet og det var mange som ønsket å tipse om hvilke digitale verktøy som egnet seg best i å avsløre monolittens geografiske posisjon.

Og ved å lese nedover trådene fant jeg raskt ut at jeg kunne droppe det meste av søkearbeidet selv, mange på Reddit hadde alt gjort det for meg, og ganske tidlig så det ut til at noen hadde funnet den nøyaktige posisjonen.

Stemte dette og hvordan gjorde de det?

Similaritets-søking via Google Earth viste meg at det kunne se slik ut som at området var det samme som der monolitten står. Plassen er virkelig øde og vanskelig tilgjengelig. Det er faktisk til å forstå at Utahs offentlige avdeling for folks sikkerhet ikke ønsker en krøttersti av folk som vil ta selfier der ute.

En av Reddits brukere hadde greid å plassere koordinatene til en revne som virkelig var lik på Google Earths bilder som de Utah Department of Public Safety publiserte.

Det bildene fra Google Earth viser, er et delvis skjult objekt med litt høyde som kaster skarpe og smale skygger. Bilder fra 2013 og august 2015 viser ikke dette. Derimot viser bilder fra oktober 2016 disse endringene.

Objektet i senter av den røde firkanten.

Det som også er merkverdig, at området rundt det som kan være monlolitten, er ryddet for småstein, rusk og vekster.

Én av Reddit-brukerne takket sin tid med onlinespillet Geoguessr for metodene han kunne bruke for å spore opp monolitten.

Så da ble kaffepausens store diskusjon avsluttet med å kikke på Google Earth-bilder av monolitten og samtidig erkjenne at covid-19 hindrer oss i å dra dit for å være de første norske som tar skrytebilder sammen med stålblokken. 

Nå spør jeg meg bare: Hvem har laget og plassert den der?

Har du noen anelse?

Skrevet av Erik Hattrem. Innsikt er artikler og meninger om markedsføring, journalistikk og teknologi på digitale og analoge plattformer.

NYLIGE PUBLISERINGER

One thought on “Her er Utah-monolitten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *