Ekspertenes mobilfotoråd

Mobiltelefonen er alltid med. Her er noen gode råd fra ekspertene hvordan du utnytter kameradelen på beste måte.

Du har den i veska, baklomma, på nattbordet, til og med på do. Mobilen er blitt en del av livene våre, og vi dokumenterer det meste av det vi ser og opplever, nedturer, men kanskje spesielt oppturer. I alle fall på sosiale medier. Og med gode kameraer i smarttelefonene, er flere av oss også blitt flittige fotografer med mer eller mindre hell.

– Det viktigste er å få tatt de bildene man vil, og mobilkameraene i dag er veldig gode. Med små, enkle grep, kan bildene også bli enda bedre, sier Odd Roar Lange.

Han er reiselivsjournalist og forfatter, og har reist verden rundt med kameraet i sin hånd. For ham er verdens beste kamera det kameraet han har tilgjengelig. Rundt femti prosent av tida bruker han mobilens linse for å dokumentere, og på nettsida hans www.thetravelinspector.no har mobiltelefonen vært et nyttig verktøy for å bildelegge inntrykk og skildringer.

Odd Roar Lange

Lange oppfordrer alle til å bruke en halvtime på å sette seg inn i mobilkameraets funksjoner, da investerer du i gode bilder for framtida.

– Noe av det viktigste er å bruke lyset, helst ved soloppgang og solnedgang. Ta heller færre bilder midt på dagen, og glem blitsen! Den er bare til irritasjon for dem rundt deg, forteller Lange og sier at står du på konsert og bruker blitsen, får du bare opplyst bakhodet på personen foran deg og får uansett ikke med deg bandet på scenen.

Et annet tips er at så snart du tar i bruk zoom-funksjonen, blir bildekvaliteten kraftig redusert. Lange selv forsøker å zoome så lite som mulig, og forteller at skal du ta bilder på kvelds- og nattetid, må du bruke stativ eller sette mobilkameraet i ro.

Han mener det er lettere å tilnærme seg mennesker og spesielle øyeblikk med et mobilkamera enn et stort systemkamera. Det virker ikke så forstyrrende, og folk kan bli redde da han drar opp ei diger linse.

Lange mener mennesker i dag er blitt vant til å bli fotografert med mobilkamera.

ENGLAND: Lang lukkertid i kveldslys. Ett av Langes tips for bedre mobilbilder.

– Med mobilkamera får jeg muligheten til å fange hverdagsøyeblikk på en annen måte enn med stort kamera, som ofte kan «skremme» bort mennesker. Og de fleste er blitt vant til å bli fotografert med et mobilkamera, sier han.

Lagrer du i skyen, er det bare å synkronisere telefonen, og vips har du fått gjenopprettet alt.

Odd Roar Lange, reiselivsjournalist og fotograf

Den største utfordringen mener han ligger i oppbevaringen. Hvor mange tusen bilder har du ikke tatt, som ble virkelig fine, men som bare blir liggende på telefonen og ta opp plass?

– Plutselig mister du telefonen eller den tar kvelden, og hvis du da ikke har skylagring, står du der uten alle fotominnene. Da er det bare å si «hva var deg jeg sa?». Jeg tror det handler om latskap. Lagrer du i skyen, er det bare å synkronisere telefonen, og vips har du fått gjenopprettet alt.

Man bare trykker på knapp og formidler stemningen der og da.

Fred Jonny, motefotograf

Fred Jonny Hammerø fra øya Gossen i Aukra kommune er en etablert motefotograf.

FRED JOHNNY: Bjørnsund er fast ferieplass for Fred Johnny og hans famile. Der har han fotografert svært mye med sin mobiltelefon.

– Jeg var på ferie på Capri, der det eneste kameraet jeg brukte var telefonen. Veldig deilig og lekent. Man bare trykker på knapp og formidler stemningen der og da, sier han.

Fred Jonny mener også at lys er det første og viktigste. Og har noen tips til hvordan du kan få objektene dine til å ta seg bra ut.

Fred Jonnys beste tips

1. Finn ut hvor lyset kommer fra og drei den som skal fotograferes slik at lyset faller best.

2. Bruk eksisterende lyskilder, snu på lamper og bruk ledlys fra andre mobiltelefoner. Blits blir ofte hardt, men kan være en fin effekt, spesielt i svarthvittbilder.

3. Lett overvinklet er mer flatterende enn undervinklet. En god regel er å plassere telefonen litt over øyehøyde.

4. Mobilkameraer er i utgangspunktet vidvinklet, så det kan være gunstig å zoom litt inn når du skal ta bilder av folk.

5. Mye kan gjøres i etterarbeid. Ja, praktisk talt alt. Redigeringsprogrammene som følger med kan brukes, eller du kan laste ned andre. Selv bruker jeg Snapseed og VSCO.

6. Ta mange bilder.

CAPRI: Ett av Fred Johnnys mobilbilder fra en ferietur i 2019.

– Snu den som skal fotograferes i alle retninger til du ser hvor lyset treffer best. Så ser du inn i øyet hans/hennes og hvis du da ser et såkalt catch light, en sånn refleks av lyskilden, har du et bra lys. Det er en fin og enkel regel, sier han.

Motefotografen oppfordrer også til å være kreativ når det gjelder lysbruk.

– Bruk de lyskildene som allerede er der, snu på lamper og hvis det er flere til stede, bruk ledlyset på deres telefoner som lyskilder, sier han og legger til at han en gang brukte nettopp lyset fra to sammenteipede telefoner på en kveldsfotoshoot i New York.

– Det var en nødløsning, men det ble ganske fint.

Vinkel, eller ståsted, er også viktig. En gylden regel er å holde kamera litt over øyehøyde, altså litt overvinklet.

– Det blir kanskje ikke de meste spennende bildene, men det er mer flatterende, spesielt hvis den du skal ta bilde av er litt over den typiske modellstørrelsen.

Mobilkameraer kommer i utgangspunktet med såkalt vidvinkel. Hvis du skal ta bilder av folk er det smart å zoome litt inn for å unngå fortegninger.

– Det er også mer flatterende, sier Fred Jonny.

LES OGSÅ: Legenden trenger bare en mobil

One thought on “Ekspertenes mobilfotoråd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *